Gennemsigtighed i byggeriet

Vi har sat os ned med Claus Gram Madsen, adm. Direktør i HK Byg Entreprise, for at høre hans tanker omkring hvordan HK Byg arbejder med økonomistyring.

Gennemsigtighed i byggeriet

Økonomien i byggeriet er nok det område, der kan være det mest betændte i en byggesag. Det er samtidigt også det område der stiller de største krav til struktur og opfølgning. Når det så er sagt, så er det også i styring af økonomien, at man for alvor kan vise sit overblik og skabe en fuldkommen gennemsigtighed i byggeriet. Det er en svær disciplin, men med de rette værktøjer og ressourcer kan det være nøglen til et succesfuldt projekt.

Vi har sat os ned med Claus Gram Madsen, der har en fortid i revisionsbranchen og som i dag sidder som adm. Direktør i HK Byg Entreprise, for at høre hans tanker omkring økonomistyring og hvordan HK Byg arbejder med det.

”Hvis vi lige skal starte helt overordnet, så handler byggeprojekter jo om at bygge. Økonomien er jo bare en del af det. Det er klart, at jeg, i kraft af min erfaring og nuværende stilling er meget optaget af økonomi, men vi kan jo også se, at selve byggeriet kan tage så meget fokus fra projektledelsen, at der simpelthen ikke er plads til mere. Det er en af de udfordringer jeg har set i branchen, og her må man bare være vedholden og afsætte de ressourcer der skal til for at holde styr på økonomien.”

 

I løbet af 2017 begyndte vi at implementere et økonomistyringsværktøj i vores daglige arbejde på tværs af projekterne. Det har som udgangspunkt har til formål at holde styr på økonomi og andre relevante dokumenter i det samlet projekt. Systemet arbejder sammen på tværs af projektet og skaber sammenhæng mellem bygherre og underentreprenører. Det betyder, at vi kan holde styr på de forskellige dele i projektet, og sikre sammenhæng mellem de økonomiske områder og fremdriften på projektet. Helt lavpraktisk foregår det ved, at der med et givet interval, som kan være ugentligt eller månedligt, gennemgår hvor langt vi er i projektet. Som et resultat af proces bliver der lavet en økonomisk opgørelse til bygherre.

I systemet bliver økonomien delt op i forskellige faggrupper for at give et detaljeret overblik til bygherre og rådgiver. Opdelingen kan laves efter den udbudte tilbudsliste eller efter de anvisninger som bygherre ønsker.

Hvilke elementer bliver der lagt vægt på i vores økonomistyring?

”Hos os gør vi meget ud af få et godt og tillidsfuldt forhold til vores kunder og samarbejdspartnere. Vi tror på, at kundeloyalitet er noget af det, som på lang sigt er vejen frem i vores branche. Vi tror, at man skaber den bedste kundeloyalitet ved at have gennemsigtighed, det vil sige transparens i alle aspekter og i alle projekter. Dette gælder i økonomien, i tidsplanen og det gælder i alle nødvendige dokumenter i vores sager.”

Hvilken værdi tilføjer vores styringssystem til projektet?

”Det er klart, at når man bygger, så er det primære formål for bygherre at få et produkt, som har en god kvalitet og som er bygget til tiden, og det håber vi også, at vi kan levere. Men udover det så er der også nogle parametre i selve byggefasen, som er utrolig vigtig for alle parter, og her er det et spørgsmål om at få tillid til økonomien. Det er jo klart, at jo større sikkerhed, vi kan give bygherre for, at vi kan komme i mål uden nogle ubehagelige overraskelser, jo bedre er det for alle parter.”

Claus Gram Madsen, Direktør HK Byg Entreprise

Vi arbejder konstant på at udvikle og forbedre os inden for alle aspekter af virksomheden. Vi møder løbende udfordringer i branchen heriblandt økonomistyringen. Med vores system har vi nemmere kunne bevare overblikket, og give den nødvendige indsigt og gennemsigtighed i byggeriet og i hele projektet.

Se flere nyheder

LÆS MERE